اندازه گیریهای متابولیکی در کودکی و پیشگویی ابتلاء به دیابت در بزرگسالی

 بر اساس گزارش ارائه شده در مجلۀ  Archives of pediatric &Adolescent Medicineمی توان با انجام برخی آزمایشات ساده نظیر اندازه گیری فشار خون، بررسی BMI (نمایۀ تودۀ بدنی)، مقدار قند خون و آزمایشات روتین دیگر از خطر ابتلاء کودکان به بیماری دیابت نوع 2 در بزرگسالی مطلع شد.

در 25 سال گذشته میزان شیوع چاقی و دیابت نوع 2، بطور چشمگیری افزایش یافته است و سن ابتلاء به دیابت با شتاب زیاد در حال کاهش است.

در دو مطالعه که بمدت 22 تا 30 سال بطول انجامید دومرکز پزشکی در این زمینه مطالعاتی انجام دادند. محققین مرکز پزشکی بیمارستان کودکان در سینسیناتی به آنالیز داده های  این دو مطالعه پرداختند. مطالعات مرکز ملی سلامت و رشد از دختران 9 تا 10 ساله (سیاه و سفید) ثبت نام کرده واندازه گیریهای فوق را بمدت 9 سال در آنها انجام دادند. در مطالعۀ دیگری که بوسیلۀ مرکز پرینستون پیگیری شد 822 دانش آموز که از سال 1973 تا 1976 در این طرح ثبت نام کرده بودند، دراین آزمایشات بمدت 22 تا 30 سال شرکت نمودند. نتایج نشان داد کودکانی که دارای فشار سیستولیک بالا(عدد بالایی فشار خون ) و تودۀ بدنی بالا (BMI) و قندخونشان حداقل 100 میلیگرم در دسی لیتر بوده و کلسترول خوب یا HDL (لیپو پروتئین بالا دانستیۀ بالا) در آنها پائین است و میزان تری گلسیرید شان بالا است در سن 39 سالگی بیشتر به دیابت مبتلا می شوند، در حالیکه کودکانی که دارای  BMI پائین و فشار خون سیستولیک و دیاستولیک (عدد پائینی فشارخون ) پائین هستند و سابقۀ فامیلی ابتلا به دیابت ندارند احتمال ابتلاء به دیابت در بزرگسالی برای این گروه، تنها 1٪است.

درمطالعه ملی رشد و سلامت مشخص گردید که  فشار خون سیستولی بالا در دوران کودکی، غلظت بالای انسولین و ابتلاء یکی از والدین به دیابت باعث افزایش خطر ابتلاء به دیابت بعد از سن 19 سالگی می شود. چنانچه BMI دورۀ کودکی و فشار خون سیستولیک و دیاستولیک کمتر از 75٪ حالت نرمال باشد ابتلاء  به دیابت نوع 2 در 19 سالگی تنها 2٪ خواهد بود اگر پدر و مادر دیابتی نباشد و اگر انسولین هم کمتر ا ز75٪  مقدار نرمال باشد ابتلا به دیابت در سن 19 سالکی برابر با 3/0٪ می گردد.

داده های این تحقیق دارای ارزش کلینکی عملی برای ارزیابی ابتلاء به دیابت در کودکان قبل از سن نوجوانی و همچنین نوجوانان (13 تا 19 ساله) است. بنابراین کودکان دارای فشار خون سیستولیک بالا، تری گلیسرید بالا، BMI یا نمایۀ تودۀ بدنی بالا و غلظت انسولین 50٪بالاتر از حالت نرمال، و غلظت گلوکز حداقل 100 میلیگرم در دسی لیتر و ابتلاء یکی از والدین به دیابت نوع 2 می توانند در بزرگسالی به دیابت نوع 2 مبتلا شوند. بهمین علت باید تحت مراقبت های غذایی، ورزشی و حتی داروهای بالا برندۀ حساسیت به انسولین قرار گیرند، بخصوص بروی کاهش وزن افرادی که سابقۀ فامیلی ابتلاء به دیابت دارند باید تاکید کرد. به این ترتیب می توان قبل از سن ابتلاء به دیابت با بررسی عوامل ذکر شده، گروه خطر را شناسایی و اقداماتی در جهت پیشگیری از ابتلاء به دیابت در این گروه انجام داد.

منبع:                                                                         www.sciencedaily.com